*hatar*

Och så är jag lite ledsen fast jag inte äger en enda legitim anledning till det. Hallå, jag har finaste fästmannen. ett inspirerande och välbetalt arbete, härlig familj och underbara vänner. Jag har också ett förstahandskontrakt på en billig men stor & fräsch trea hyfsat centralt i Göteborg. Jag har knipit de två bästa katterna i världen och får fortfarande på mig min studentbalsklänning. Kom igen liksom.
Men idag hände det som jag länge fasat för, det som kanske var oundvikligt när vi höjde vår smärtgräns över 2 mille. Vi besökte vårt (i alla fall mitt) drömhus. Redan igår när jag såg det på helvetes-hemnet fick jag fjärilar och ville instinktivt ringa till sambo som var på after work med kollegor. Tänkte till en extra gång och funderade över sundheten i mitt betende över att tvinga hem honom för att titta på en länk. *höll på mig*
I dag klockan elva i alla fall.
Innan jag ens nått till farstun och hunnit skaka mäklarens hala hand, ville jag stampa hårt i gruset och skrika högt till alla övriga intressanter: "Försvinn härifrån! Det här huset ska JAG köpa. Så stick!"
 Gjorde jag såklart inte utan skakade den där handen som jag kände tog pulsen på vårt lånelöfte i hemlighet. Sedan försvann jag in i dimman. Bland trägolv (breda och varsamt vitmålade), kakelugnar (observera plural!) och en fantastisk trappa (bland de viktigaste kriterierna på min lista). Stall, jordkällare och gäststuga. Ängar, lövskog och strandremsa.  En  ö... (ev en stor sten) Ja, ni fattar.
 
Men här är vi förståndiga. Här köper vi inte ett hus bara för att jag såg hela min framtid flimra framför ögonen (ungefär så här: jag sitter brunbränd och snygg (kom ihåg - det är min dröm...) på den lilla bryggan och doppar tårna i varmt sensommarvatten. Några stenar bort ligger katten Russin och tvättar sig nöjt i solen. D ror stilla förbi i en liten eka. Och där - där dök det upp en liten knodd ur båten också: Kolla pappa - jag satte masken på kroken alldeles själv...)
POFF.
Utgångspris eventuellt hanterbart. Men tanken på alla de miljoner människor som envisades att också titta på rucklet (som jag gärna ville säga högt och ofta så alla hörde) blir det med stor säkerhet budgivning. Och tanken på finanskris yadayada så känns det inget vidare att lägga massa miljoner nu när det eventuellt blir ras i framtiden. Ja, ni fattar.
Jag tror att jag gör det nu, fattar alltså, för D har förklarat och visat statistisk. Jag hatar statistik. Jag hatar siffror. Jag hatar att vara förståndig.

Vår bil hatar jag mest av allt. Den tappade avgasröret idag. Hej taikon och imorgon ska vi visst mecka.

/ sur och otacksam

...

Dagens mest oväntade och förvånande upptäckt:
jag fullkomligt ÄLSKAR Lionel Richie.

Ond?

Igår var jag på möte med stort bilföretag. Samma företag som min sambo arbetar på (i alla fall någon vecka till). Hur som helst, jag har varit därförut och då sagt till D att vi ska vinka till varandra. Då förklarar han med tröttsamma andetag att jag inte förstår hur stort det är, hur många byggnader där finns och att tusentals och åter tusentals människor myllrar förbi. Chansen att vi ses skulle därför vara minimal.
Men igår minsann, då hamnar jag i ett konferensrum alldeles vid hans skrivbord. När han kommer tillbaka från sin lunch sitter jag där bakom en gardin. Surprise liksom! Nu vet ju inte de andra i mötet att min blivande make står en meter ifrån dem och vinkar glatt på andra sidan glaset. Kan ju erkänna att det var aningen svårt att koncentrera sig på logiska funktioner och andra spännande saker som dikskuterades. Jag flackade med blicken, hade antagligen ett fånigt leende på läpparna och talade lite osammanhängande om pedagogik när det kändes lägligt. Inte mitt mest lyckade möte alltså. 

Annars då? Jo, en alkis kaskadkräktes på spårvagnen hem. Först spreds en avslagen öldoft från sätet längst bak, små ulkningar knystades och sedan vände sig en mage som säkert enbart fått flytande föda de senaste årtionden. Typ tre  rejäla uppkastningar splashade golvet och folk (inklusive jag själv) bytte snabbt vagn vid nästa hållplats, Kan ju säga att jag inte var direkt sugen på falukorven i kylen sen. Ärligt talat kommer jag nog inte kunna äta alls på ett tag. Det var bland det vidrigaste jag hört/sett/känt på väldigt länge.
Och så tänker jag på om jag är en ond människa eftersom det inte fanns ett uns av sympati i min kropp för denna av samhället utslagna individ?


.

Huset vi tittade på igår var ingenting för oss.
Det satt liksom en skilsmässa i väggarna och rysningarna blev allt värre ju längre in i hemmet man kom. Men nu vet vi vart Fjärås ligger, och det är ju alltid något?

 


...

"Jag åkte faktisk hem först av alla!" säger han med slirig röst under duntäcket och fortsätter: "Tog första bästa taxi, rakt hem..."
Jag svarar: "Ojdå, så ingen avvek innan klockan fyra? Och en bag-in-box hann du få med dig i farten?"
Från täcket: "Den hade jag med mig hela tiden.
Jag: Så du hängde in den i garderoben på stället ni var på?"
Täcket: "Ställena.. typ tio, och vaddå  det är ju en bag liksom. Du hänger väl in din väska?"


ja, ni fattar...

Fredagkväll fast det känns som typ tisdag, Rätt fint.
Sammanfattar väl veckan som spännande och firar det med att surfa hemnet och leta efter mitt framtida hem. Än har det inte dykt upp men eventuellt blir det visning på söndag. Inga större förhoppningar men vem vet? Det kanske är då det smäller? Två steg innanför tröskeln och ba: "This is it, här ser jag oss i all framtid, hör trampet av små fötter och tänker mig riseldning utanför köksfönstret?" Alternativt: "Undra om det ligger ett dött djur under husgrunden eller om det bara är mögel?"  Ja ni fattar, kan gå hur som helst.
Om vi ens kommer dit.
Annars finns det lösa tankar om att städa vinden och byta någon slags slang på bilen. D är på någonslags efter-svensexa och därmed lär det räcka att jag storhandlar imorgon för att ha fyllt min duktighetskvot och boostat mitt samvete. Han hasar i morgonrock och spelar data med avbrott för whiskeyhuvudärk. *håller tummarna*

Hate to say...

Risken med hemliga uppdrag och att tala om dem i termen av just hemliga uppdrag förstorar så klart det hela och framför allt det hemliga. Och i längden blir det extra svårt att hålla käft. Jag är ganska dålig på hemlisar. Saker kan slinka ur mig utan att jag är medveten om det. Men någon som är sämre är min pappa. Han har ett nästan tvångsmässigt beteende i att avslöja saker som sagts i förtroende.
Eller som han ser det: "Jag trodde inte det var så viktigt..."
Igår när vi pratade i telefon visade det sig att han redan yppat uppdraget för någon. Han förklarade att han var TVUNGEN att berätta för någon. Men lät i nästa andetag extra nöjd när han berättade vem denna någon var. Det var kyrkotanten på sjukhuset. Och hon har tystnadhetsplikt!

Jag minnas att jag i unga tonår en kväll i december skulle hjälpa pappa med något. Dagen efter var det sagt att han och kakan skulle till Växjö för att julhandla. Så brukade de göra i min barndom, men det var visst också något annat i görningen. Pappa kunde såklart inte hålla sig och sa en mening till mig: Vi ska gifta oss. 
Jag hann inte riktigt reagera men dagen därpå när jag berättade för bror vad pappa sagt, fick jag svaret: "Du är ju dum i huvet..." och ett hårt knytnävsslag på armmuskeln.
Sedan framåt kvällningen, när de kom - fullt med julklappar men också varsin ring, så blev alla utom jag förvånade. Mormor, morfar och såklart storebror. Jag försökte mig på ett: "Vad var det jag sa..." och fick ett "Håll käften!" och ännu ett blåmärke på armen.. 
Så kan det gå.

Ambitiös!

Ibland blir jag förundrad över vad jag får betalt för på mitt arbete. Jag kan läsa en skönlitterär bok eller spela tevespel i två timmar och sedan kommentera min tidrapport med "kompentensutveckling". Fint va?
Annars då? jo, jag sitter här hemma, thai-mätt och ett glas rött. Spelar lite tevespel och läser några rader emellan åt. *Tar med mig jobbet hem alltså*

Tre decennier

Igår trodde jag på allvar att jag var 28. Tjugoåtta år alltså. Tills en kollega frågade lite försynt: "Meeh, fyller inte du 30 i år?" Fast det förstörde inte dagen. Det gjorde regnet som öste ner lagom till att jag skulle ta mig till hemligt uppdrag nummer 2 detta år. Man skulle kunna kalla mitt 2009 för "utmana dig själv lite mer"-året eller något annat kreativt positivt vars funktion egentligen är att dölja en begynnade livskris?


...

Sorry stockholmsvänner.... det fanns inte riktigt tid för fikande under helgens besök.
48 hektiska timmar, 4 öl och 1 schnitsel var allt som hanns med.

Men nästa gång!

jorå så att.

Kul. Min morgondags ledighet förbryllar folk på jobbet. Jag vill inte heller där avslöja vad jag ska göra och alldeles nyss spreds ryktet att jag skulle gifta mig!
Intressant.
Dessutom blev jag av någon konstig anledning lite generad när det kom på tal så nu tror verkligen ALLA att jag ska gifta mig. Imorgon alltså. Det ska jag inte. Inte vad jag vet i alla fall...

...

Imorgon beger jag mig till huvudstaden efter jobbet.
På hemligt uppdrag.
D åker också med, fast med ett annat, billigare och långsammare tåg. Planerar att vinka åt honom någonstans i Hallsberg när jag X2000-viner om honom.

 


Cliffhanger

Tänker att i och med gårdagens mastodont-inlägg har jag bloggat för en månad framåt. Minst.
Men för att avsluta cliffhangern: klart att jag åkte skidor dagen därpå. Eller åkte... jag stod på ett par skidor och gled lite. Mest framåt och ibland lite bakåt.
 
Idag är jag exalterad över ett hår som ska virkas senare ikväll. Och orolig över slutet på veckan. Jag utmanar mig själv kan man säga. Resultatet kan bli att jag måste fly landet. Men det vet vi på fredag kväll. Och tröstar med att jag i alla fall får se bror innan.
Snacka om att tala i tungor?

Mitt i ett äventyr

Vill ni höra historien om tanten vi räddade i den österrikiska skogen? Okej då.

Dagen efter ett hårt skidpass (jag blev för övrigt fälld av en tysk i en korsning mellan två backar, eller misstänker att han var tysk) och en sen kväll med bib och fyrmanna-wist, bestämde vi oss för att ta det lugnt. När D menar lugnt föreslår han i nästa andetag att vi ska ta oss upp till toppen av berget som ligger bredvid huset. Han påstår att där finns en mysig resturang högst upp och att traskandet dit inte är så värst jobbigt. Dessutom kan man hyra en kälke halvvägs och sedan åka ner för den slingriga vägen. I ett svagt ögonblick tackar jag ja. Trots vitvinshuvudvärk och lätt uttöjda benmuskler.
Vi börjar vår vandring. Innan vi ens lämnat parkeringen märker jag hur hala kakans skor är. Jag lånade dem för att de var varma men vill inte börja klaga för D efter 20 meter. Vi traskar på. Kommer till början av den slingriga vägen och en tysk (misstanke om landstillhörighet igen) svishar förbi på en kälke. Det ser kul ut och han säger att det är klart värt vandringen. Sehr gut säger vi, vinkar med tumvanten och fortsätter. Det är halt. Isgata på sina ställen och kakans skor tillåter mig att ta myrsteg men jag biter ihop. Vägen börjar slingra sig rejält och jag undrar i mitt stilla sinne hur det egentligen är att åka den där kälken ner, vi möter många glada resenärer men alla har lite svårt att bromsa verkar det som. Och vägen blir brantare, halare och än slingrigare. Vi får hoppa upp i snödrivor när mötande kälkåkande viner förbi oss och snart skojar vi om att kanske det ligger någon där ute i skogen. 200 meter senare hör vi hur någon ropar. Någon har ont och låter rädd. Långt nere i en slänt ser vi en dam som håller i en gran. Hon ropar igen och vi svarar, skyndar dit, kanar de 30 meterna ner för backen och D drar lite i tanten. Hon har brutit foten, har panik och pratar tyska (tror vi). D drar lite till, ser hur foten hoppar ur led och får till slut upp tanten på en stubbe där hon blir sittande. Jag kanar ner ytterligare 50 meter för att hämta hennes kälke i skogen och D ropar till sig lite annat löst folk som kan tyska. De pratar med henne, ringer en ambulans och bäst vi står där i skogen hörs ett till skrik. En ny tant kommer farande utför kanten på sin kälke. Dock inte lika långt och hon skadar sig inte. Vi pustar ut, frågar om sällskapet på stubben klarar sig och går sedan vidare på vår vandring. Innan vi når mittstationen möter vi en tysk som åker in i en bil med sin kälke, en tysk som åkt med sin kälke över sin hand och blöder i snön och ett gammalt rutinerat par som håller hårt om varandra och bara ser allmänt lyckliga ut. De ger mig kraft att fortsätta trots att jag redan typ tre gånger velat lägga mig i en driva och dö. Hela kroppen värker, av gammal träningsvärk, av ny träningsvärk och av kälkrädsla. Plötsligt ser jag ett hustak, ropar glatt till D att: "Hurra, vi är framme, jag kan se resturangen!" Det tar ett tag för honom att svara och först tror jag att han skojar då han säger: "Det är bara mittstationen". När jag inser att det stämmer vill jag gråta och ber på mina bara knän att han ska ordna en helikopter som kan hämta mig... D har redan fortsätt och det är bara att borsta av snön och fortsätta att bestiga toppen, med myrsteg. Vi går och går. Och går. Det är fantastiskt vackert med alptoppar, snötunga granar och strålande solsken. Men jag är fullt upptagen med att med jämna mellanrum väsa ur mungipan hur mycket jag hatar att gå.
Efter två och en halv timmes konstant plåga når vi äntligen toppen. I ett ståtligt gammalt österrikiskt trähus med allt det innebär (och kanske tre pensionärer som alla tagit sig upp på under en timme typ) dricker jag två color. D äter gulaschsoppa, dricker weissbier och socialiserar. Tröstar med att: "Här var det väl fint?" och "Nu är det ju bara nervägen kvar." Lägger till: "Vi kanske ska skynda oss innan det blir mörkt..."
Just det. Mörkret faller och jag halkar vidare. D springer sista biten till mittstationen för att vi är rädda att de ska hinna stänga innan vi hinner hyra den fruktade kälken. Ingen fara med det, där inne sitter fullt med fulla tyskar, någon spelar gitarr och föreståndaren frågar om vi inte ska stanna. D är klok och säger att vi nog ska bege oss, vi får vår tvåmannakälke och en varning om att: "Ta det försiktigt, det är halt". Jo tack, vi vet. Sätter oss på kälken och åker direkt in i en snödriva. Det går inte att styra, det går inte att bromsa och efter 200 meter slutar gatlyktorna att fungera. Jag håller hårt om D, skriker och kastar mig av kälken med jämna mellanrum. Inte nog med att vi ska hålla oss på vägen som knappt går att se i mörkret, vi måste också gira för mötande massor som ska upp(!) och dricka öl. 
Vid den kritiska kurvan där tanterna for ut i skogen har jag redan ungefär fyra gånger hunnit tänka att jag aldrig hade trott att jag skulle dö i en österrikisk snödriva. Och tänka sig, det gör jag inte. För på något magiskt vis har vi lyckats att ta oss hela vägen ner, utan en skråma.
Nästan så att jag blev kristen på kuppen. Och dagen efter var det minst sagt kännbart att jag levde. En träningsvärk som inte var av denna värld rumsterade i min kropp. Jag kunde inte gå. Inte lyfta benen.
"Trist" sa D. "Att Inte kunna gå alltså, men åka skidor kan du va?"


...

Det blev ingen bakisblogg. Helt enkelt för att jag inte var bakis, gick och la mig innan sista colan var slut och lämnade filosofidiskussionen åt sitt öde.
Istället tvättade jag och döm om min förvåning när jag två timmar efter inlagd tvätt fortfarande ser att det skummar och snurrar? Maskinen har alltså hängt sig i 60 grader.
Halv elva på kvällen startar också projektet "upp med teven på väggen" och efter en och en halv timmes skruvande inser vi att den borde stått kvar på tv-bänken. Vi beslöt dock att sova på saken... 


lördag

Svenne, TP och rom & cola.
Jag leder. I alla fall ett litet tag till, tills killarna kommer tillbaka med mer cola.
Imorgon blir det alltså med stor sannolikhet bakisblogg. Sån är Svenne. Och sån är jag. Hej.

...

Efter en heldag på stan och med sådär 5000 spänn på fickan som jag sagt till mig själv att jag får använda, återvänder jag med typ tre påsar. En tröja, en tröja och en mascara. Kan vara så att jag är världens sämsta shoppare. Och kanske är det många som ibland skulle vara i mina gamla slitna skor (skor är bland det värsta jag vet att inhandla) och med tom blick gå genom affär efter affär och inte känna för något. Det spar en del pengar men så ser jag ut därefter också. Jag gör ett nytt försök till att rycka upp mig och min garderob: internet.
Tips på vart jag ska ta vägen mottages tacksamt.

/ trasan


Rätt fint faktiskt

Min bästis ringde för någon timme sen.
Innan jag ens hunnit säga hela hej skrek hon: Jag kommer att gifta mig före dig!
Jag tänker tyst att rätt många hinner gifta sig innan mig och att jag känner mig rätt bekväm med det. Men är såklart glad för henne och de båda har gjort rätt bra kap i varandra. Och om jag känner dem rätt kommer bröllopet bli rätt fett.

Herregud, jag har nog aldrig förut fått in så många "rätt" på tre meningar.
Nu ska jag börja slipa på mitt tal till brudparet...

.

Man kan ju inte direkt beskylla mig för att vara överaktiv på bloggen. Inte så att jag inte har något att berätta, inte så att jag inte har tid. Eller lust. Det blir bara inte av.
Lovar att bättra mig. Till helgen.


Inga löften

Färdigfixad och redo för det nya året. Redo för att börja jobba imorgon och tänker att 2009 allt kan bli lite bättre än det som nyss passerat. Jag har egentligen ingen anledning att klaga på 2008. Början och slut i Österrike, därimellan landade jag i Thailand, på Kreta och drog en sväng till Skottland. Arbetet tog sig och det är väl mest vardagen som varit sådär... Samtidigt är det väl det som är vardag, mellantinget och det sega gråa som måste överlevas för att det roliga ska bli roligare? Men jag ska på allvar börja lysa upp mina tisdagkvällar och torsdagsmorgnar lite mer. Inte ett löfte men ett försök.


...

Jag har saknat internet. Under typ två veckor har min uppkoppling varit begränsad av olika anledningar, men nu är jag äntligen tillbaka i stan med fast lina. Men innan jag berättar vad som hänt den senaste tiden måste jag ta hand om mitt hem. Blommorna är ledsna, kylen tom och dammråttor förökar sig under sofforna. Ses snart.


hits